Concept

Een gebouw, bestaande uit twee appartementen, opgetrokken uit een houtskelet en opgevuld met strobalen als isolatie. Dat is het zowat in een notendop. Maar zo simpel is het natuurlijk niet allemaal. Een afgewerkte woning bevat nog tal van andere elementen.
De bedoeling is om twee wooneenheden te creĆ«ren die budgettair haalbaar zijn en een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk hebben, zowel tijdens het bouwproces als voor het dagelijkse leven in deze woonst. Met natuurlijk een gezond evenwicht tussen het ecologische en het economische luik van het verhaal.
Na heel wat opzoekwerk, advies en bezoekjes aan andere woningen hebben we besloten om deze bouwwijze te adopteren. Vooral de simpele, back to basic en toch duurzame aanpak bleek voor ons het meest interessante. Geen heel erg ingewikkelde passief-constructies met een verstikkende plastic schil maar een aangenaam binnenklimaat door de ademende structuur van het geheel.
De buitenkant zal afgewerkt worden met traskalk en de binnenkant met leem. In de mate van de mogelijkheid zullen we ook zo bio-ecologisch mogelijk proberen te bouwen. Zolang er dus degelijke en betrouwbare alternatieven zijn om deze filosofie aan te houden.

Wat de technieken betreft, hebben we gekozen om dit ook zo simpel mogelijk te houden.
  • Een strobalen woning vraagt geen doorgedreven ventilatie. Door de constructie en de gebruikte materialen is in de praktijk gebleken dat dit absoluut niet noodzakelijk is, hooguit een afsluitbaar muur-of vensterroostertje. Volgens de wet zijn we echter verplicht te investeren in een peperduur ventilatiesysteem met een ingewikkeld buizennet dat nadien toch niet zal draaien...
  • De verwarming zal op elektriciteit gebeuren. We hebben hiervoor gekozen omdat we maar 6 kW per wooneenheid nodig hebben om alles te verwarmen. Dit is berekend om bij min tien graden continu en overal tegelijk een temperatuur van 20 graden op de slaapkamers te hebben, 22 graden in de woonkamer en keuken  en 24 graden in de badkamer.En om dan een centrale verwarming van 25kW te plaatsen is een beetje overdaad. En in de praktijk zal die 6kW waarschijnlijk ,ooit ten volle benut worden.
  • Onze huidige warmwaterbehoefte in onze situatie vrij klein waardoor een zonnenboiler absoluut niet rendabel is, ook al omdat een nieuwbouw geen subsidies geniet. Daarom zal er ook een gewone elektrische boiler geplaatst worden. Wel bij de bouw in het achterhoofd houden dat dit er wel ooit eens van kan komen
  • Op het dak komen er dan ook fotovoltaische zonnepanelen om ons van groene stroom te voorzien.
  • Domotica zou ook wel leuk zijn... (de persoon met de nodige kennis mag zich altijd melden)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten